Haggis (zvíře, jídlo)

22.03.2011 11:26

 

Haggis – jídlo, zvíře

Soubor:Wild Haggis.jpg <- Zvíře haggis

Angličané legračně popisují haggis:

Proslavený skotský haggis naleznete na úbočí většiny skotských hor. Je to roztomilé zvířátko, jehož pravé nožky jsou delší nežli levé, což mu umožňuje pohybovat se po svazích ve velmi vysoké rychlosti, aniž by upadlo. Bohužel takovouto výhodu má pouze při pohybu proti směru hodinových ručiček. Jakmile totiž změní směr, bezmocně se skutálí do údolí. A tam jej již sbírají skotští sběrači haggisu a prodávají jej po celém Skotsku, kde je považován za nesmírnou lahůdku.

Soubor:Haggis, neeps & tatties.jpg 

Základem jsou ovčí vnitřnosti, jako srdce, játra, nebo plíce, ke kterým se přidává ovčí sádlo, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. Směs těchto, ale i dalších ingrediencí se vaří (dle originálního receptu) asi 1 hodinu v ovčím žaludku.

Existuje spousta receptů, jak připravovat Haggis, nicméně základ bývá stejný. Haggis se obvykle podává se šťouchaným bramborem a šťouchaným tuřínem (kedlubnou). Existuje i vegetariánská verze tohoto pokrmu.

·         Burns´ Supper (25. ledna – oslava narození skotského národního básníka Roberta Burnse) a svátku svatého Ondřeje (30. listopadu) - patrona Skotska

[online] https://cs.wikipedia.org/wiki/Haggis [20.2.11]